TASARIM FELSEFESİ VE BİLİM




SANAT VE TASARIM
    Tasarım sözcüğü 'biçim vermek, temsil etmek' anlamına gelirken, bugün bu sözcük tasarlama, planlama, eskizler yapma, biçimlendirme ve kurgulama gibi tanımı güç bir kavram haline gelmiştir. Ancak, gündelik yaşamdan felsefi düşünceye kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Yaşamımız ve ihtiyaçlarımız karşısında ürettiğimiz her şey bir tasarımın sonucudur. Tasarım plan ya da fikir olmaktan çıkıp zihinde var olan fikre bir biçim (form) vermektir. Bu süreç içerisinde biçim kazanmış nesne (object) somutlaşır ve dışlaşır. Kısacası her tasarım etkinliğinde, tasarımlayan bir özne ve tasarımlanan bir nesne vardır.

   Tasarım, insanın var olandan esinlenerek ortaya koyduğu bir çalışmadır. Tasarım varlıkla sürekli olarak iletişim ve etkileşim içerisinde dinamik bir sürece sahiptir.

   Birçok düşünürlerimiz de varlığı referans alarak ortaya bir sanat tasarımı koymuştur. Her sanat yapıtı bir tasarımdır ve bir tasarım varlığı olarak gerçek varlığı aşar. Bununla beraber yeni bir varlık kategorisini beraberinde getirir. 

  Tasarım ürünü varlıksal olduğu kadar bireysel bir varlıktır. Schopenhauer'in dediği gibi, 'dünya benim tasavvurumdur'(Die Welt ist meine Vorstellung).



 BİLİM VE TASARIM
    Bilim, geçmişten günümüze kadar uzanan insan-doğa ilişkisini içerisinde barındıran sistematik ve düzenli tasarımın sonucudur. İnsanlık tarihi nesne ile beraberliğe girdiği günden beri, nesneleri bilmek ve aralarındaki ilişkiyi olayları açıklamak istemiştir. Bu istek başlarda dinsel nitelikte olsa da zamanla akıl ve algı çerçevesinde ilerlemiştir. Bu zaman diliminde bilim çağına ulaşılmıştır.

  Bilimin evrim sürecinde özgün, yenilikçi anlayış hakimdir. Kısaca dünyayı referans alacak olursak dünyanın durağan bir varlık değil, dinamik bir döngü içerisinde değişim ve oluşumu içerisinde barındıran bir sanat yapıtıdır. 

  Bilim felsefesinin başlıca önemli düşünürlerini ele alacak olursak; Aristoteles, Isaac Newton, İskenderyeli Ptolemaios, Copernicus, Charles Darwin ve Thomas Kuhn  bir takım çalışmalar yaptığını ortaya teoremler koyduklarını ve birbirlerinin yapıtlarını körelttiklerini görüyoruz. Ancak, ortaya sunulan yapıtlar farklı olmasına rağmen tek önemli ortak noktaları bilim ve tasarıma öncülük etmek ve aydınlatmaktır.







Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ERGONOMİ VE ANTROPOMETRİ

RUSYA KONSTRÜKTİVİZM, ALMANYA'DA BAUHAUS

SAĞLAMLIK