RENK



RENK VE TEMEL TANIMLAMALAR


Güneş ışığı gökyüzünden geldiğinde havada bulunan partiküllerden büyük oranda oksijen ve azot partikülerinin engelleriyle karşılaşır.Bu çarpışmalarda ışınlar yön ve ışın serpintilerinioluşturur.Bu serpiştirilen ışınlardan kısa dalgalı mavi ve mor ışık uzun dalgalı kırmızı ve turuncudan daha fazla serpişirler böylece serpinti ışığı kırmızıdan on kat daha fazla mavi ışık içerir.
nesneleri tanımlarken ilk sıralanan değerlerinin başında biçimsel yapı ve renk özelliği gelmektedir.Bir nesnenin rengi,ışık ışınlarını ayıklayıp emerken ışığn içindeki renklerden kendi özelliğine göre olanı emmeden yansıtmasıyla ortaya çıkan etkidir.


  RENK ÇEMBERİ VE TEMEL KAVRAMLAR


Sanat alanında ve sanat eğitimindeki sıralamada,üç ana renk ilkesine göre genellikle ara renklerle birlikte 12 renk değeri gösterilmektedir
Renk ışıktan çıksa da renk karıştırma ve kullanımdaki esaslar renk kaynağının ışık ve boyalar olmasına göre farklıdır.Işığın ışınları direkt ışıntır oysa boyanın rengi yansıtılmış ışıktır.


PİGMENT

Bir yüzeye katmada kullanılan sıvı toz yada değişik medyumlarda karışımlı boya maddelerinin renk sağlayan niteliğine denir.Geleneksel renk kuramında üç pigment vardır.Kırmızı mavi ve sarı olmak üzere adlandırılan bu renkler başka renklerle karışmamış olanlardır.Bu özellikler onları birincil renk olarak tanımlar.



SATURATİON(DOYUM)

İki karşıt renk pigment olarak karşılaştırılırsa krom grisine dönüşmeye başlar.Tamamlayıcı karışım yapılarak grleşme derecelerine denir.

HUE(SAFLIK)

Renk çemberinde yer alan renklerden her birinin diğerinden ayıran ve rengin karakterini tanımlatan özelliğe denir.yani çemberde ki özellikleri ve isimleriyle tanımladığımız sarı mavi yada turuncunun renk karkteri hue olarak açıklanır


VALUE(DEĞER)

Değer bir renkteki açıklık koyuluk derecesidir ve pigment karışımlarda siyah ve beyazın katılmasıyla ayarlanabili.Bu şekilde ortaya konulan derecelenmelere ara ve geçiş değerleri eklenirse sonsuza giden bir yapılanma ortaya çıkar.


ANALOG RENKLER(KOMŞU)

Renk çemberinde yer alan renklerde,yan yana gelenlere analog renkler denir.Bu tür yakınlık içinde olan renkler sanatçılar arasında komşu renkler olarak da adlandırılır.



SICAK-SOĞUK RENKLER

Ateş ve güneşten algılanan sarı turuncu kırmızı gibi renklere yarattıkları psikolojik etkiden dolayı sıcak renkler denir.
renk çemberinde mavi rengi merkez alan ve onun iki tarafındaki mor ve yeşilide kapsayan renklere soğuk renk denir.
Mor kırmızıya yeşilde sarıya yaklaştıkça sıcak alandan ise sarı ve yeşille kırmızıda mora yaklaştıça soğur.Bir genelleme yapılırsa enk çemberinin yarısı sıcak diğer yarısı ıse soğuktur.
Sıcak renkli yüzeyler olduklarından daha yakın soğuk renkli yüzeyler ise olduklarından daha uzak etki yaratır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ERGONOMİ VE ANTROPOMETRİ

RUSYA KONSTRÜKTİVİZM, ALMANYA'DA BAUHAUS

SAĞLAMLIK